Sidan uppdaterad
2024-02-28

Webbdesign
Kerstin Ekelund

Om Cookies>

 

E-Centers historia

Tidningsurklipp


Foto Stig och Ewy Östlin
Bilden på Stig och Ewy Östlin, samt Stigs mor Göta Östlin, är tagen på invigningsdagen den 25 mars 1993.

Stig och Ewy Östlin säljer Ica Stig Inn

Efter moget övervägande sålde Stig och Ewy Östlin år 2000 Ica Stig Inn på E-Center. Därmed satte handlarparet punkt för en 40-årig epok som affärsinnehavare.
Logo ICA Stig Inn— Jag har Ewy att tacka för alla fina år. Utvecklingen har varit enorm. Vi startade i Holmsveden med försäljning över disk med en till två anställda och slutade med en toppmodern butik med 2.400 kvm säljyta och 40 anställda, berättar Stig.


Wådell Invest investerar på E–Center

I januari 2007 köpte Wådell Invest Handelshuset av Skepparen Förvaltning. Handelshuset blev dotterbolag till E–Center Fastigheter AB och fick firmanamnet Handelshus 1 Söderhamn AB.

Familjeföretaget Wådell Invest, med rötter från Hälsingland, tror på E–Center och fortsätter att investera. I maj 2007 köptes den fastighet som kom att heta Handelshus 2 av Roger Skoglund och Torbjörn Holm. Handelshus 2 byggdes ut med 2.800 kvm och fick DollarStore som största hyresgäst.

En månad senare köptes fastigheten där Barnens Hus är hyresgäst från Benny Sjödin. Den döptes om till Handelshus 3.

I augusti 2008 förvärvade E–Center Fastigheter det så kallade Jyskhuset av Olov Johansson. Det fick namnet Handelshus 4.

Den investering som nu övervägs är en byggnad som sammanbinder Handelshus 3 (Barnens Hus) och Handelshus 4 (Jysk).


2009 - också ett år med bra handelsindex

Handelns Utredningsinstitut har presenterat sina siffror. Söderhamn är den kommun i Hälsingland 2009 som ligger bäst till vad gäller dagligvaruhandeln samt den kommun som ökar sitt handelsindex för den totala detaljhandeln mest. Vi kan till stor del tacka butikerna på E-Center för det.

Vad är handelsindex?
Handelsindex är ett mått som visar relationen mellan vad invånarna i kommunen konsumerar och vad butikerna på orten faktiskt omsätter. Är index 100 är konsumtion och omsättning likställda. Är index under 100 betyder det att butikerna omsätter mindre än vad invånarna konsumerar och att handeln sker på annan plats, utanför kommungränsen. Är index över 100 har kommunen ett handelsinflöde.

Försäljningsindex för dagligvaror i Söderhamn 2009 ligger på 122 och för sällanköpsvaror på 70. Den totala detaljhandelns försäljningsindex hamnar i Söderhamn på 96.


2011 - Mitt Hjärta skriver historia på E-Center

Öppnar hälsocentral på handelsplats
- Vi vill finnas där människor finns, säger Anna Hammarström
.

Det nya hälsocentret i Handelshus 1 på E-Center är nu färdigt. Den 1 september invigdes E-Hälsan, en ny hälsocentral för Söderhamn ingående i Mitt Hjärta-koncernen. Bandet klipptes av kommunalrådet Sven-Erik Lindestam, som önskade Mitt Hjärta med personal varmt lycka till.

I hälsocentralens team ingår, förutom familjeläkare, även hjärtläkare, ortoped, gynekolog, kirurg och ögonläkare. Där finns vaccinationsmottagning, gym och hälsostigar. ”Mitt Hjärtas nya hälsocentral finns där du finns och vi tar emot dej när du behöver oss. Tillsammans ska vi arbeta för din hälsa”, säger Anna Hammarström, VD för Mitt Hjärta-koncernen.

Mitt Hjärta kommer på E-Hälsan att ha en hjärtmottagning med möjligheter att träffa hjärtläkare. ”Det finns aktiviteter som passar för var och en, allt från gym till joggning och gå-lunka-löp på en hälsostig”, säger Eskil Hammarström, hjärtläkare och medicinskt ansvarig i Mitt Hjärta-koncernen.

Under oktober beräknas även det nya apoteket i hälsocentret att öppna. Det drivs av Apotek Hjärtat.

 

 

Stig Östlin – mannen som drog igång projektet E–Center

På Stig Östlins initiativ beslutades 1991 att ICA, OBS och Lindex samt några mindre fackbutiker skulle etablera sig i Sundsområdet strax väster om Söderhamn. Handelsplatsen fick namnet E–Center för sitt utmärkta läge intill E4:an.
— Det bästa affärsmässiga läget längs E4:an mellan Sundsvall och Uppsala, ansåg Stig redan då.

Bild på skylt

Den 25 mars 1993 slog stormarknaden upp sina portar. Den totala kostnaden för bygget blev drygt 100 mkr.

Invigningen på E-Center

Visionen – Söderhamn en handelsstad

Hans vision var att Söderhamn med E–Center skulle bli en riktig handelsstad. Men han hade då svårt att få gehör för sina idéer. Många var oroliga för att E–Center skulle ta död på cityhandeln. Köpmännen i centrum var inte glada, kommunpolitikerna och till och med Sparbanken var avvaktande.
— Det blev en jobbig start. Under det första året hade vi insändare emot oss i lokalpressen åtminstone en gång i veckan, berättar Stig.
— Vi fick ingen ekonomisk hjälp. Rondellen vid E–Center är ett exempel på projekt som vi fick bekosta själva, fortsätter han.

Handelns utredningsinstitut vände opinionen
Det var först när Handelns Utredningsinstitut, HUI, kom till Söderhamn och gjorde en utredning som opinionen vände och man började talade för E-Center. Utredningen slog fast vad Stig Östlin hävdat.
— De kom fram till samma saker som vi sagt hela tiden! Att det som är bra för E–Center är bra för centrumhandeln och för Söderhamn, anser Stig.

Fler butiker kom till E–Center
Barnens Hus etablerades i en före detta industrilokal och Söderhamns Golv byggde 1998 en ny fastighet, där Jysk senare flyttade in.
Bilspedition ville göra den byggnad som i dag kallas Handelshus 1 till en omlastningsterminal för godstransporter. Fem medlemmar i en aktieklubb – Stig Östlin, Olle Rosén, Pär Eismar, Mats Eismar och Esbjörn Lundström lyckades då förhindra detta genom att bilda ett bolag, Skepparn Förvaltning AB, som förvärvade byggnaden och påbörjade en ombyggnad av den till ett handelshus.

Handelshuset gjorde E–Center mer komplett
Den 25 mars 1999 invigdes Handelshuset med pompa och ståt.
— Eftersom vi fick flera förfrågningar av företag som ville etablera sig i Handelshuset så beslöt vi oss för att bygga ut, säger Stig Östlin.
I mars 2001 startade en om- och tillbyggnad av huset för 10 miljoner för att bereda drygt 2.300 kvm butiksyta åt Överskottsbolaget. ÖoB öppnade sin 43:e butik i oktober 2001. I och med utbyggnaden av Handelshuset hade Skepparn Förvaltning AB investerat totalt 22 mkr i projektet.

Handelsindex steg från 90 till 120
Stig Östlin berättar att man ett år innan E–Center byggdes gjorde en undersökning som visade att handelsindex för dagligvaror i Söderhamn var 90. Det innebar ett nettoutflöde av handel från Söderhamn på 10 % av köpkraften.
Sex år senare gjorde man samma undersökning. Det visade sig då att handelsindex för dagligvaror hade ökat dramatiskt till närmare 120. Det tidigare utflödet av handel på 10 % hade vänts till ett inflöde på 20 %. Folk kom alltså från andra kommuner för att handla i Söderhamn. E–Center hade blivit Hälsinglands största externa köpcentrum!
—Det som är bra för E–Center är även bra för centrumhandeln och för Söderhamn. Bättre ett E–Center i Söderhamn än i en annan kommun, säger Stig Östlin.

E–Center är Stigs skötebarn
Efter att ha sålt ICA Stig Inn år 2000 och Handelshuset år 2007, har Stig Östlin dragit sig tillbaka från E-Center. Men han ser centrat som sitt skötebarn och bidrar gärna med information och kunskap där han kan.

Vi tackar Stig Östlin för hans entreprenörskap och stora engagemang vid E–Centers bildande och utveckling!


E–Centers utveckling fortsätter i god anda

I dag är det ett gott samarbete mellan fastighetsägare, kommun, handlare och företagarföreningar – både i City och på E–Center. Alla är numera eniga om att all handel lyfter och är bra för Söderhamns framtida utveckling.

Vi gläds med Söderhamn – staden som är inramad av Hälsinglands stora skogar och Bottenhavets vackra skärgård, med vikar, skär och holmar, och så bra belägen utmed E4:an och riksväg 50 mot Bollnäs, Alfta och Edsbyn.

Lär mer om E–Centers utvecklingsplaner under fliken framtidsplaner>.


2013
E-Center 20 år

Stig Östlin berättar stolt om sitt livsverk i Söderhamns Kuriren.

"För 20 år sedan var Stig Östlin med och startade E-Center. Idag har han lämnat affärslivet bakom sig, men ser fortfarande handelsområdet som sitt barn" skriver man i Kuriren. Läs Söderhamns Kurirens intressanta artikel med anledning av E-Centers 20:e jubileumsår.